Média a Családért-díjat kapott A SZÍV szerzője

Olvasta már a díjnyertes cikket, és a szerzővel készült beszélgetést?

Balogh Fruzsina a közönségdíjat hozta el a Média a Családért-díj 2024-es eredményhirdetésén. A SZÍV jezsuita magazin hasábjain negyedik éve jelennek meg rendszeresen az írásai gyerekekről, nevelésről, családi problémákról. Az eredetileg bölcsész végzettségű kétgyermekes anyuka a Kapcsolódó Nevelés Egyesület egyik alapítójaként és vezetőjeként nemcsak napról napra megéli, de tanítja is, hogyan lehetünk (elég) jó szülők. Az általa preferált nevelési módszerekről, családjáról és hitéről 2023. novemberében vallott A SZÍV Egytől tízig rovatában Fruzsina, aki már egy évvel ezelőtt is ott szerepelt a Média a Családért-díj döntősei között.

Fotó: Hegedüs Márton

 

Bár a 2023-ban megjelent online vagy nyomtatott cikkek, illetve rádiós és televíziós anyagok mezőnyében szoros különbséggel végül Süveges Gergő rádióriportja kapta meg  a szakmai zsűri által odaítélt elismerést 2024. január 25-én, a közönségdíjért folytatott versenyben A SZÍV cikke magabiztosan bizonyult a legjobbnak – mások mellett egy RTL Klubon vetített kisfilmet is megelőzve. Az alábbi néhány bekezdést a díjazott, Utak egymáshoz – megtanulhatatlan házasság című, önismereti példázatként, de megrendítően őszinte, lírai vallomásként is olvasható cikkből idézzük:

„A mindennapok küzdelmei felzabál­ják az odafigyelést és a kapcsolódást. Egy másik férfi, egy új hobbi vagy csak a mosogatás – mind vonzóbb alterna­tívának tűnik, mint mélyen, egész mé­lyen a férjem szemébe nézni, és megke­resni benne őt és magamat. Nemcsak futólag érinteni, hanem mélyről ölel­ni. Úgy beszélgetni, ahogyan régen: fi­gyelve a rezdülésekre, érteni, szívünk­kel látni és hallani a másikat. De hozzá is csak akkor tudok kapcsolódni, ha előbb magamhoz tudtam. Nem ma este. Nem akkor, mikor el­fogytam. Nem a gyereksírással, örökké hangoskodó telefonnal, odaégetett va­csorával túlterhelt napokon.

Pedig még most is érzem, valójában mindketten erre vágyunk: utat találni egymáshoz. Tudni, akarni érteni, hogy ki is ő valójában. Keresni, hogy mi kö­zünk a másikhoz. Hogy az a sok fájda­lom, amit felszínre hoz néha ez a kap­csolat, vajon gyógyítható-e, és ha igen, hogyan? Hogy a bennem élő kislány­nak örökké hiányzó, nem eléggé szere­tő-kapcsolódó apa pótolható-e az itt és mostban, amikor nem vagyok már gye­rek, de a sebeket ezerszeresen tépi fel a házasságom? Hogy ő képes-e érzel­meiről leszakított, sebzett gyerek helyett felnőtt férfiként jelen lenni, szívből?

Napról napra újból döntést hozunk: igent mondunk minderre.”

Megosztás